Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Juncker jako předseda Evropské komise

Je to dobrá volba? Co to bude znamenat pro budoucnost Evropské unie? Přijde změna, po které dle výsledků voleb občané EU touží?

Martin Möller, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jean-Claud

V těchto volbách se většina občanů EU řidila heslem : ,,Nechoď volit, stejně se nic nezmění!” . K volbám přišlo méně než 38% obyvatel, v ČR dokonce jenom 18% voličů. Volební účast již od roku 2009 klesá. Lídři nedokáží přitáhnout lidi k urnám. Jak je to možné ? Jedná se o velice těžký úkol, protože po minulých obdobích, kdy lhali voličům, kašlali na plnění svých programů., tak se není čemu divit.

1. Evropská unie je neprůhledná! Organizační struktura je velice složitá a obyčejný občan nemá sebemenší šanci se v ní vyznat. Máme Evropskou komisi a Evropský parlament, ale především také Evropskou radu a Radu EU, které občas zaměňují i zkušení novináři.

2. Nízká volební účast, která je způsobena téměř totožným programem velkých stran jenom s drobnými rozdíly. Voliči si nemají z čeho vybrat !

3. Evropská unie je na cestě, jejímž cílem je, co největší integrace. Zatím tento cíl ale nenazývají pravým jménem, a to Spojené Státy Evropské. Cíl je špatně zvolený. Nesmíme zapomínat na to, že každý národ má svoje tradice, hodnoty, zvyky apod., na které je většinou velice hrdý. Musíme si také uvědomit složité dějiny Evropy, ve kterých je spousta konfliktů a příkoří, které si jednotlivé národy způsobily. Můžeme se tvářit, že takové věci už pro nás nic neznamenají a že je to jenom minulost, ale v našem podvědomí je budeme mít stále uschované.

Jistě by se našlo spoustu dalších důvodů, ale dle mého názoru jsou tyto nejdůležitější. I přes to všechno přišlo k volbám okolo 38% obyvatel. Tímto bych jim chtěl poděkovat. Především za jejich důvěru v to, že jejich hlas může něco změnit.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu jasně ukázaly, že si lidé přejí změnu, že není možné nadále ubírat pravomoce národním parlamentům, že není možné jednat jenom za zavřenými dveřmi.

Velice posílily euroskeptické a nacionalistické strany, které chtějí z EU buď vystoupit, anebo jí zničit. Lídři EU si bohužel toto varování nevzali k srdci. Šéfem Evropské komise se má stát pan Jean-Claude Juncker(Sociálně křesťanská strana v Lucembursku). Je to osoba, která určuje směr EU již mnoho let a je s ním absolutně spokojen a hodlá v něm pokračovat. Evropskou integraci chce ještě prohloubit!!! Dle mého názoru se jedná o absolutní výsměch voličům. Je sice pravda, že bude dostatek hlasů pro jeho zvolení, ale EU je obrovský kolos, který čítá obrovské množství lidí s rozdílnými názory, a proto by mělo dojít ke kompromisu, aby byli všichni alespoň trošičku spokojení. Jenom tak může EU i nadále fungovat. Pokud ne lépe, tak alespoň stejně. Pan Juncker ale není žádný kompromisní kandidát! To jenom nejsilnější frakce (Křesťanští demokraté) ukazuje svoji sílu, že dokáže prosadit koho chce.

Velká Británie dokonce oznámila, že pokud bude zvolen, tak z EU vystoupí. Pravděpodobnost takové kroku je velice malá, ale je to jasný signál že ho nechtějí. Bohužel lídři EU to ignorují. Dávají jasně najevo, že si budou dělat, co chtějí ! Kde je ona spolupráce, která má být základem EU.

 

A budoucnost EU ? Vše záleží jenom na reformách, které EU udělá, jestli je udělá. Pokud je ovšem podle nejsilnější frakce vše v pořádku, tak se asi nic nezmění. Budou v poklidu vládnout následujících 5 let a poté přijde studená sprcha v podobě voleb.

Odhadnout jejich výsledky je velice téžké, ale myslím si, že pokud se neudělají reformy, tak se dají odhadnout zálkadní parametry. Ve volbách nejspíše vyhrají euroskeptici, nebo minimálně silně posílí. Volební účast bude ještě menší než v těchto volbách. Největší nebezpečí se ale schovává v silně nacionalistických (fašistických) stranách, které také posílí. Proevropské strany oslábnou a nejspíše nebudou vládnout (Jestli to bude v roce 2019, nebo 2024 doopravdy nevím). Bude ohromně složité vyjednat trvalou koalici. Unie bude neakceschopná a povede to k jejímu rozpadu.

Doufám, že se jedná jenom o velice černý scénář, a ne o budoucnost. Byl bych velice rád, kdyby Evropský parlament a Evropská komise vyslyšeli volání lidí a nastartovali reformy, které pomohou obnovit zájem lidí o EU a pomohou znovu získat důvěru lidí v EU, ve které se vyplatí být.

 

P.S. Jenom doufám, že jsme k těm volbám nešli zbytečně.

Autor: Tomáš Pytlík | pondělí 7.7.2014 13:38 | karma článku: 9,88 | přečteno: 405x
  • Další články autora

Tomáš Pytlík

Děti, reklama a alkohol

Ve svém novém článku se budu věnovat problematice pití alkoholu u dětí a vlivu reklam na vznik závislostí. To a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

17.7.2015 v 12:36 | Karma: 9,04 | Přečteno: 549x | Diskuse| Společnost

Tomáš Pytlík

Ostudný pád ministra školství

Proč byl ministr školství odvolán? Nemělo to být už dříve? Kdo bude jeho nástupcem? To a mnohem více se dočtete v tomto článku.

29.5.2015 v 18:57 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6581x | Diskuse| Politika

Tomáš Pytlík

Je nutné vymýtit hazard ?

Má být naším cílem vymýtit, či potlačit hazard? A kdyby ano může se nám to podařit ? To a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

24.5.2015 v 11:19 | Karma: 9,40 | Přečteno: 343x | Diskuse| Politika

Tomáš Pytlík

Adopce homosexuálními páry

Měli by mít homosexuálové právo adoptovat děti ? Múžeme odsoudit jednu skupinu lidí na základě jejich sexuální orientace ? Měli by mít právo osvojit si dítě svého partnera ? A co na to křesťané ? Je doopravdy pro dítě lepší dětský domov než aby mělo dva milující rodiče stejného pohlaví ? To a mnohem více se dočtete v tomto článku.

14.9.2014 v 10:57 | Karma: 12,97 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika

Tomáš Pytlík

Normy a regulace jsou cesta zpět !

Zajímá vás, co všechno chce EU regulovat ? Co způsobí její přezelenalá politika ? To vše a mnohem více naleznete v tomto článku.

7.9.2014 v 13:35 | Karma: 14,53 | Přečteno: 506x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:13

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1234x
Jmenuji se Tomáš Pytlík. Jsem studentem jihlavského gymnázia. Zajímám se o politiku, ekonomii a EU. Jsem eurorealistou. Rád rybařím a čtu knihy.

Seznam rubrik